Välkommen till min blogg som förbundsordförande för Fysioterapeuterna. Det känns bra att komma i gång med ett viktigt uppdrag efter två månaders förberedelse, överlämning och tankar inför framtiden. Nu är jag redo!
Förra veckan var jag på kansliet för att komma igång med arbetet och möttes då av två buketter som gjorde att jag kände mig välkommen. Det fick mig också att reflektera kring alla de nyblivna fysioterapeuter som nu tar examen och som inom kort kommer att påbörja sina första arbeten som fysioterapeuter. Stort grattis till er! Ni är välkomna till ett roligt yrke och jag hoppas att ni kommer att känna er lika välkomna på era nya jobb som jag gjorde på mitt.
Bloggen är tänkt att vara ett verktyg för att berätta om arbetet som förbundsordförande men också en möjlighet att lyfta olika teman som berör förbundet och våra medlemmar. Jag tänkte börja med att kort berätta om vem jag är och varför jag befinner mig här. Mina varför pratar jag om mitt linjetal som jag höll vid kongressen. Det finns också möjlighet att se talet i sin helhet vid förbundets hemsida.
För 30 år sedan tog jag examen som sjukgymnast och sedan dess har jag huvudsakligen arbetat med neurologisk rehabilitering som egenföretagare inom öppenvården i Skåne. Jag har specialistkompetens inom neurologi och har också disputerat inom rehabiliteringsmedicin. Under de senaste åren har jag arbetat som chef vid rehabiliteringsenheten på Lasarettet i Ystad. Jag har trivts med alla mina arbeten som alla har gett mig möjlighet att utvecklas både som person och professionellt. Jag har ett långt fackligt engagemang och har under åren fått möjlighet att arbeta med olika frågor senast som vice ordförande inom förbundet.
I veckan startade förbundet kampanjen Vad heter din fysioterapeut där vi genom olika budskap visar hur fysioterapeuter arbetar för att förbättra funktion, rörelse, delaktighet och bidrar till personers möjlighet att leva det liv som de vill leva. Vi kommer att under de närmsta veckorna dela fler exempel på vad fysioterapeuter kan göra så häng med! Ett annat exempel på vad fysioterapeuter kan göra inom äldreomsorgen läste vi om i Fysioterapi under hösten. I artikeln beskrivs Malin Håkansson och hennes arbete i Alvesta kommun med de personer inom äldreomsorgen som drabbats av covid. Efter att först inte fått träffa patienterna med covid gjorde Malin och hennes kollegor sedan stor skillnad för de personer som drabbats av covid.
Malin Larsson som är medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) i kommunen säger att ” Ingen av oss tyckte att var rätt att inte använda fysioterapeutens kompetens inom förebyggande och behandlande åtgärder för de covidsjuka. Patienterna skulle klara sig sämre om vi inte använda rehabteamets kompetens på rätt sätt, det var vi övertygade om. ”
Att vara ny på jobbet innebär att träffa och lära känna nya människor. Det innebär att sätta sig in i nya system. För mig blir det nytt att skriva blogg varje vecka och det blir också nytt att inom kort fortsätta med nya inspelningar av En podd i rörelse.Det är bra att lära nytt och att utvecklas och jag hoppas att du vill göra mig sällskap på resan.