Fysioterapins dag!

På söndag är det Fysioterapins dag – en dag där fysioterapi och fysioterapeuter uppmärksammas över hela världen för det arbete som vi gör. I Sverige är fysioterapeuter den tredje största legitimerade professionen inom vården. De flesta fysioterapeuterna i Sverige arbetar inom regionerna, men många arbetar också inom kommunerna, hos privata arbetsgivare och som egenföretagare. Fördelningen förändras i takt med att samhället förändras och med politiska beslut.

Varje dag går fysioterapeuter till jobbet för att göra något gott för människors hälsa. Vi arbetar med och för rörelse. Vi arbetar för att du ska kunna göra det du vill när du vill. Vi arbetar hälsofrämjande, sjukdomsförebyggande, behandlande, habiliterande och rehabiliterande.

Är du patient vid ett sjukhus möter du kanske fysioterapeuten som gör dig starkare inför operation och som ser till att du kommer ur sängen efteråt. Du kanske deltar i en träningsgrupp tillsammans med andra som har liknande problem som du. Du kanske får hjälp med att träna upp din gång- och balansförmåga efter en stroke.

Inom primärvården möter du fysioterapeuten i flera sammanhang. Du kanske har problem med axlar och rygg eller besväras av depression. Inom kommunen möter du fysioterapeuten för att få ett hjälpmedel utprovat och för att öka din styrka och därmed minska risk för fall. Du som äger en häst kanske får hjälp av en fysioterapeut med rehab efter en skada på hästen. På arbetet hjälper fysioterapeuten dig med anpassning av din arbetsplats. Det är några exempel på var du kan möta en fysioterapeut och det finns många andra sammanhang.

I veckan läser vi om fysioterapeuter på en mottagning för personer med psykisk ohälsa i primärvården och om fysioterapeuter som tränar tillsammans med paralympiker för att komma i form efter en graviditet. Vi kan också läsa om behovet av en uppdaterad artrosskola, där fysioterapeuten är en naturlig del. Och om behovet för personer med hjärt- och kärlsjukdom att träffa en fysioterapeut med specialistkompetens. Kanske har du träffat någon av oss i ett annat sammanhang och blivit förvånad över fysioterapeutens breda eller specifika kunskap?

Uppmärksamma gärna din fysioterapeut i anslutning till fysioterapins dag. Oavsett var du möter oss, så vet du att vårt fokus är din hälsa, din rörelse och din funktion.