Att satsa för framtiden

Idag presenterade regeringens budget för det kommande året, en budget som ska ta oss som land ur lågkonjunkturen. De flesta satsningarna har regeringen redan informerat om vid olika pressträffar. Bland annat presenteras bland annat ytterligare ett sektorsbidrag på två miljarder kronor till hälso- och sjukvården. Utöver det tillförs 1 miljard för att öka tillgänglighet och stärka vårdens kapacitet, men trots dessa ser vi en minskad satsning med cirka sju miljarder kronor mellan 2024 och 2025. Det känns knappast som att årets satsningar är tillräckliga för att möta de behov som finnas av produktion och tillgänglighet. För oss som väljare är satsningar på hälso- och sjukvården och omsorgen det absolut viktigaste.

Kommer pengen att kunna bidra till att det blir bättre förutsättningar för rehabilitering? Kommer bidraget att vara tillräckligt för att rusta upp primärvården, som konstant ges bredare uppdrag men där det sällan skjuts till resurser. Sannolikt är svaret nej. Bra, men inte tillräckligt. Fysioterapeuter runt om i landet berättar om en ohållbar arbetssituation med höga krav på produktion där kvalitet får stå åt sidan. Det behövs satsningar för en bättre arbetsmiljö och för goda förutsättningar att arbeta utifrån den professionella kompetensen. Det behövs satsningar för att trygga kompetensförsörjningen, vilket är en förutsättning för att kunna bedriva en god och säker vård. Det kommer också att skjutas till pengar (500 miljoner kronor) för en riktad satsning på arbetet med psykisk hälsa i primärvården och första linjens vård. Genom satsningen vill regeringen skapa förutsättningar för att primärvårdsnivån ska vara första ingång vid psykisk ohälsa, för såväl barn och unga som vuxna och äldre. Det är bra tänkt och här kan fysioterapeuter bidra genom sina insatser – om det finns förutsättningar för det. Det är begränsande att regionala ersättningssystem sätter upp hinder i form av korta besökstider och korta behandlingsomgångar. För patienter med komplexa behov oavsett anledning behöver det finns flexibilitet i behandlingsplaneringen.

När jag förra veckan fick frågan om vad Fysioterapeuterna vill se i en kommande budget sa jag bland annat att vi ville se en modig regering som satsar på vården. För det är vad både medborgare och medarbetare förtjänar. Vi har ett ansträngt läge inom hälso- och sjukvården, vilket påverkar medarbetarnas arbetsvillkor och arbetsmiljö. Samtidigt som vi ser att det behövs fler som väljer att arbeta inom hälso- och sjukvården. Det är inte regeringen som sätter löner, men regeringen behöver vara modig och satsa på vårdens medarbetare. Till exempel genom att ge direktiv i linje med Nationella Vårdkompetensrådets förslag om arbetsmiljö och genom att skapa förutsättningar för en god löneutveckling för vårdens medarbetare. Regeringen måste våga vara långsiktig i sina beslut. Det behövs satsningar på hälsofrämjande insatser och rehabilitering. Det är inte hållbart i längden med korta insatser och med ett fokus som bara riktar sig mot akuta och kortsiktiga lösningar. En satsning är en investering i framtidens sjukvård och hälsa.