Goda förutsättningar för en fungerande primärvård

När enheten får nya medarbetare skyddas de under de första veckorna. Kollegorna försöker styra de enklare fallen till dem så att de kan få känna sig för och bli varma i kläderna. De erbjuds också ett utbildningspaket med både externa och interna utbildningar under de första åren. På enheten finns äldre kollegor som man kan reflektera tillsammans med och lära av. Så här arbetar man på primärvårdsrehab i Region Kronoberg. Ett bra exempel på en bra start i karriären.

Men tyvärr så är det inte alltid som det ser ut så här. Det finns gott om verksamheter där nyexaminerade fysioterapeuter slängs in i verksamheten och där man redan från de första dagarna tvingas fatta svåra beslut eller göra prioriteringar mellan patientgrupper. Det finns ett produktionskrav som inte tar hänsyn till patientens behov. För i primärvårdens breda uppdrag ingår också patienter med komplexa behov, som gör att bedömningen eller behandlingen tar längre tid. Det behöver finnas utrymme för de patienterna också. För att vi ska kunna arbeta evidensbaserat och personcentrerat behöver det ibland få ta längre tid. Ett steg på vägen mot bättre förutsättningar är det beslut som man fattat i Stockholm om extra ersättning vid behandling av barn eller äldre – grupper som ibland kan behöva lite längre tid.

 Bild från Christine Lornes LinkedIn sida

I veckans debattartikel kring omställningen till Nära vård lyfter jag och mina meddebattörer in arbetsmiljö och förutsättningar för arbete som en viktig del av omställningen. Det är dags att göra verkstad av de förslag som Nationella Vårdkompetensrådet har tagit fram! Det är ingen quick fix, men det är viktigt att vi påbörjar arbetet för att vi som medarbetare ska vilja fortsätta välja att arbeta i hälso- och sjukvården.

I artikeln lyfter vi också behovet av att se alla professioner i de uppföljningar och utvärderingar vi gör av Nära vård-omställningen. När teamarbete ska prägla vården måste alla som ingår i teamet värderas på samma villkor. Fysioterapeuter är en självklar profession inom primärvården och vi gör skillnad varje dag för de patienter som vi möter.