I arbetet för en mer hållbar värld behövs ett mer förebyggande och hälsopromoverande arbete för att minska användande av hälso- och sjukvård. Den bästa sjukvården för individen, för samhället och för klimatet är den sjukvård som aldrig behövs. I det samtalet behöver också det som kan slutas göras lyftas. Det är inte alltid enkelt att sluta göra sådant som man gjort i många år. Det kan handla om behandlingar eller insatser som inte har evidens eller som har sämre utfall än andra, är direkt skadliga, inte har effekt och kostar för mycket- att nyttan inte motsvarar prislappen.
Bild från Svenska Läkaresällskapet
Choosing wisely är en internationell rörelse som Läkarsällskapet tagit till Sverige med namnet Kloka kliniska val. Kloka kliniska val vill göra det enklare för vårdgivare och patient att tillsammans göra kunskapsbaserade val av åtgärder. Utgångspunkter för arbetet är att det är läkarlett, patient-centrerat, multiprofessionellt, evidensbaserat och transparent. I Norge har arbetet kommit längre och flera professioner arbeta tillsammans för kloka kliniska val. Norske fysioterapeutförbundet har publicerat 15 kloka kliniska val.
Utöver detta finns ett uppdrag från regeringen till Socialstyrelsen om att arbeta för att fasa ut lågvärdevård. Socialstyrelsen publiceras sedan tidigare skriften Vård som inte bör göras. Här finns rekommendationer utifrån de nationella riktlinjerna om vad som inte bör göras. I Socialstyrelsens senaste rapport ser vi tex att följsamheten kring att inte utföra artroskopisk kirurgi vid artros eller misstänkt degenerativ meniskskada och smärta i knä har förbättrats. Åtgärden har inte bättre effekt än träning och är dessutom dyrare men det finns stora skillnader över landet och en del kvar att göra. Ett annat exempel gäller personer med stroke- den som drabbas av stroke ska vårdas på strokeenhet- det ger bättre resultat på funktion och överlevnad.
För fysioterapeuter är arbetet för en hållbar värld viktigt. Behovet av att styra hälso- och sjukvården mot långsiktig hållbarhet med minskat resursslöseri och ökad kvalitet är överhängande. Att fokusera på kloka kliniska val i de verksamheter som vi befinner oss är viktigt och kommer att vara viktigt framöver