Psykisk ohälsa och suicid orsakar stort mänskligt lidande och har omfattande individuella och samhällsekonomiska konsekvenser. Depression och ångestsyndrom ligger bakom drygt 40 procent av alla sjukskrivningar. I arbetet för en bättre psykisk hälsa är vi många som behövs och vars kompetens är viktig. Ibland är den viktigaste kompetensen kanske bara att vara medmänniska.
Regeringen tar frågan på allvar och nyligen presenterades en ny nationell strategi för bättre psykisk hälsa och för färre suicid i befolkningen. En strategi som gäller för de kommande tio åren och som ger vägledning för nästan 30 myndigheter i deras arbete inom området. Strategin heter ”Det handlar om livet” och tagits fram i bred samverkan. Genom strategin hoppas man få en ett samlat arbete med gemensamma mål och insatser. Det är när vi jobbar tillsammans och åt samma håll som vi kan göra skillnad.
Under året som gått har Fysioterapeuterna och flera andra professionsföreningar påbörjat ett samarbete med NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, som är en samarbetsorganisation för patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området. Vi delar bilder av problematiken och ser att vi tillsammans, professioner, patienter, brukare och anhöriga kan göra skillnad. Vi är i det arbetet överens om behovet av våra kompetenser inom såväl primärvård som psykiatri för att kunna erbjuda personcentrerad vård, rehabilitering och omsorg efter behov.
Frågan om psykisk hälsa och ohälsa är viktig för oss inom Fysioterapeuterna. Men samtidigt som den psykiska ohälsan växer, ser vi en oroväckande utveckling där fysioterapeuter ersätts med andra yrkesgrupper, eller inte alls, inom specialistpsykiatrin och inom primärvården i vissa regioner. Det är problematiskt och det behövs en större kunskap om fysioterapeuters kompetens och fysioterapins betydelse för psykisk hälsa. Det behövs god och jämlik tillgång till fysioterapeutisk kompetens över hela landet och det behövs tillgång till fysioterapeutisk specialistkompetens inom psykisk hälsa för fler. Fysioterapeuter är viktiga i arbetet för psykisk hälsa och vi har verktyg som gör skillnad i såväl diagnostik som behandling.
Ibland behövs en medmänniska. Ibland behövs vård. Ibland kan du själv påbörja arbetet för att må bättre. Under arbetet med Kraftsamling för psykisk hälsa har det tagit fram några huskurer som beskriver hur du själv kan stärka dig med några knep. De innefattar att bli andfådd minst en gång varje dag, prioritera återhämtning, träffa en vän, följ ditt hjärta och tro inte på allt du tänker. Testa.