Många av mina kollegor arbetar i en vardag där de dagligen måste fatta snabba och nya beslut för att hantera de situationer som uppkommer. Ibland finns det fog för det och ibland är det nödvändigt med snabba beslut för att kunna hantera en ny situation. Mängden beslut som vi fattade under pandemin är ett sådant typiskt exempel. Att hela tiden behöva fatta nya beslut och tänka om kan vara stimulerande och det som är krydda i arbetslivet, men om det är normaltillstånd är det inte särskilt hållbart. Att alltid behöva ställa om ger sämre möjligheter till ny riktning och till strategisk utveckling. Det är därför illa att vår svenska hälso- och sjukvård styrs och finansieras så kortsiktigt.
I Läkarförbundets debattartikel i Dagens Nyheter den 11/4 efterlyses just den långsiktiga styrningen och finansieringen inom hälso- och sjukvården. Eftersom det finns goda exempel inom forskning, infrastruktur och försvarsfrågor så vi vet ju att det finns möjlighet.

Mandatperioder avlöser varandra och med skifte i majoritet blir det ofta förändringar i de beslut och riktningar som styr hälso- och sjukvården. Statsbidrag som kommer sent och som varar under ett år ger knappast utrymme för utveckling eller verklig förändring. Enligt ovannämnda artikel fanns det år 2023 84 olika riktade statsbidrag som regionerna kunde ta del av, alla med olika ändamål, villkor och krav på ansökan och återrapportering – de flesta med årliga förändringar på detaljnivå.
Den hälso- och sjukvårdsberedning som Läkarförbundet föreslår, skulle kunna ha som uppdrag att långsiktigt, hållbart och strategiskt arbeta med fokus på finansiering, utveckling och kompetensförsörjning. Hälso-och sjukvården förtjänar fokus, perspektiv, och politisk samverkan. Hälso- och sjukvårdens medarbetare förtjänar en hållbar arbetsmiljö, beslut som gör att man kan planerar över längre tid och att man kan känna sig trygg i sin arbetssituation.

Det är därför glädjande att Socialstyrelsen har fått i uppdrag att ta fram riktvärden för ett antal professioner inom primärvården. Det är idag stor skillnad på tillgång till fysioterapeuter i primärvården. I genomsnitt finns det 135 fysioterapeuter/100 000 invånare, men siffran skiftar mellan 100 (Region Kronoberg) och 188 (Region Västerbotten). Vi behöver veta mer om skillnaderna och vi behöver veta mer om verklig skillnad för patienterna.
Vi välkomnar en styrning och en finansiering som är långsiktigt hållbar. Våra förutsättningar att hantera hälso- och sjukvårdens utmaningar skulle förbättras avsevärt med en styrning och politik som var mer långsiktig och strategisk – oavsett huvudmannaskap. Det förtjänar Sverige.