Ledarskap för vårt klimat

Vi är överens om att det behövs ett modigt politiskt ledarskap för att klara klimatomställningen. Ett ledarskap som ibland behöver fatta obekväma beslut för att göra skillnad för vår miljö. Vi är också överens om att det behövs ett ledarskap som är långsiktigt och som har ett brett stöd. Det är så vi kan göra skillnad för dagens och framtidens klimat. Det finns en del kvar att önska och frågan är också om vi har tid att vänta.

Förra veckan presenterade TCO sitt klimatpolitiska program – Ett handslag för miljön. Saco har tidigare presenterat sina klimatpolitiska ståndpunkter genom samarbetet inom Saco klimat. Den svenska fackföreningsrörelsen ser vad som behöver göras och vill arbeta för en snabb och rättvis omställning. För ett folkligt engagemang och för kunskap som bidrar till förändring. Det blev tydligt under veckans Makro med temat ”Ekonomiska beslut i en klimatkris”. Under dagen diskuterades bland annat behovet av politiskt långsiktighet och att man kommer överens mellan partier. Makro går att se i efterhand på SVT forum. Ett annat tittartips är Händelserna som förändrade klimatet på UR Play.

Filmmaterial från Saco klimat med Annie Palstam från förbundsstyrelsen.

För Fysioterapeuterna är det ett självklart ställningstagande att arbeta för ett mer hållbart samhälle genom Agenda 2030 och de mål som specificeras där. Vi har arbetat för att såväl vår världsorganisation som vår europeiska del nu har ställningstagande för miljö och för att i allt vi gör medvetandegöra och problematisera. I förbundet strävar vi efter att ha så låg negativ påverkan på miljö, samhälle och människor som möjligt. Vi visar hur fysioterapi och fysioterapeuter genom vårt arbete bidrar till positiv påverkan på miljö, samhälle och människor. Allt detta är bra och det är steg mot en mer hållbar framtid. Men det är också dags för handling och ett modigt ledarskap. Jag kan bara hoppas att det kommer att synas i den höstbudget som presenteras inom kort. Att vår regering tar sitt ansvar och går fram med reformer som gör att Sverige klarar klimatmålen. Det finns inte tid att vänta.  

Är du med i facket?

Det är den vanligaste och enklaste frågan att ställa i möten med kollegor och blivande fysioterapeuter. Det är också den fråga som gör att flest fysioterapeuter och blivande fysioterapeuter blir medlemmar. För genom att ställa frågan bjuder vi in och visar att det är tillsammans som vi gör skillnad för fysioterapeuters bästa. Frågan ger en ingång och möjlighet att berätta om fördelarna med ett fackligt medlemskap. För den som inte är med i facket kan det vara bra att få veta att Fysioterapeuterna är den enda organisationen för Sveriges alla fysioterapeuter och sjukgymnaster.

Fysioterapeuterna ger dig de verktyg, det stöd och den trygghet som du behöver för att kunna utvecklas i ditt yrkesliv och nå dina mål. Som medlem i Fysioterapeuterna får du verktyg att utvecklas i din profession. Du får tillgång till samlad kunskap, kurser, nätverk och du får medlemspris på specialistutbildningen. Idag är de ca 10 procent av förbundets medlemmar som är specialister. Det är en andel som behöver bli större för att fler patienter ska få tillgång till specialiserad kunskap oavsett vilken diagnos man har eller var man bor i landet.

Du får också verktyg för att hantera situationer som kan dyka upp i din anställning. Det kan handla om stöd och argument för att förhandla din lön och dina anställningsvillkor. Det kan handla om en arbetsmiljö som är ohållbar, om konflikter på arbetsplatsen eller om neddragningar. Det är många situationer som kan uppstå under ditt arbetsliv men vi har varit med om det mesta många gånger och kan hjälpa dig med råd och stöd och om det behövs företräda dig gentemot arbetsgivaren. Det är genom ditt medlemskap som din anställning blir tryggare. Vi förhandlar kollektivavtal, som bland annat handlar om hur många semesterdagar du ska ha, hur stora pensionsavsättningar som du får eller hur det ska gå till när lönen sätts av din arbetsgivare.

Ju fler vi är, desto starkare är vi tillsammans och desto större skillnad kan vi göra. Vi får större resurser att driva frågor som är viktiga för oss. Det handlar om din arbetssituation och det handlar om dina möjligheter att utvecklas under yrkeslivet – att lära mer och att fördjupa dina kunskaper. Förbundet arbetar också kontinuerligt med strategiskt påverkansarbete för att flytta fram professionens positioner, såväl i hälso- och sjukvården som i samhället i stort.

För dig som medlem i Fysioterapeuterna finns det olika sätt att engagera dig. Du är alltid välkommen och det finns många möjligheter att göra skillnad. För min egen del var det självklart där på 90-talet när jag fattade mitt beslut att bli medlem. Det är självklart för mig att vara med ur ett solidariskt perspektiv och med en klar tanke om att ju fler vi är som arbetar tillsammans, desto större möjligheter får vi att påverka i en riktning som är bra för oss som profession. Så fortsätt ställa frågan – Är du medlem i facket?