God Jul!

Julen närmar sig och önskningarna är många. Vi önskar oss fred och frid, lugn och ro, glädje tillsammans med våra nära och kanske en hård klapp under granen.

Light of candels in the church on the black background

Önskelistan för Sveriges fysioterapeuter och sjukgymnaster kan göras lång. Jag önskar att alla fysioterapeuter som varje dag går till jobbet för att göra sitt bästa för de patienter som möter, blir lyssnade på av sin arbetsgivare. Att deras erfarenheter och kompetens räknas. Att arbeta i hälso- och sjukvården innebär ett stort ansvar och vi gör alla vårt bästa för de patienter som vi möter. Då är det inte rimligt att bli betraktad som ”en vårdanställd i raden” och att arbetsgivaren ibland tror sig kunna ersätta en medarbetare som har ett legitimationsyrke med någon annan, utan att hänsyn tas till kunskap och kompetens.

Jag önskar också en rimlig arbetsmiljö. Vi är många som under lång tid lyft den pressade arbetssituation som råder. En god arbetsmiljö som ger utrymme till reflektion, påverkan och återhämtning är ett måste för att orka påfrestningen som ett människonära arbete innebär. Vi behöver en arbetsmiljö som främjar professionellt lärande och samarbete, där den som är nyanställd får en god introduktion och där den som är mer senior ges möjlighet att utvecklas. Då blir arbetsglädjen större och personalomsättningen lägre – något som gagnar såväl verksamhet som patienter. För landets fysioterapeuter önskar jag dessutom en lön som motsvarar ansvar och kompetens. Vi måste få till en löneutveckling under yrkeslivet som gör att det lönar sig att utbilda sig till fysioterapeut. Det behövs en löneprocess som är schysst och där lönekriterier är tydliga för alla och anpassade till verksamhetens behov.

Jag hoppas att 2025 blir året då vår specialisttitel blir skyddad – det är verkligen dags att så sker. På önskelistan står också en förlängd grundutbildning på avancerad nivå som ger blivande kollegor goda förutsättningar att med vår ökade kunskapsbas, ökade ansvar och ökade arbetsområden kunna arbeta som fysioterapeuter. Det är i längden inte patientsäkert och bidrar inte till god kvalitet när blivande fysioterapeuter under kort tid utsätts för mycket information och därmed får för grund kunskap.

Detta är några av punkterna på fysioterapeuters önskelista. Men också punkter som vi arbetar för varje dag och varje år till dess att vi stolt kan säga att nu slår önskningen in.

2025 är ännu ett oskrivet kort, och jag ser fram emot att fortsätta arbeta för fysioterapeuters bästa. Men först är det dags för lite vila med tid för tanke, för den lite längre boken och för mjuka steg i min närmsta skog.

Red glossy christmas ball on white background

Bloggen tar nu ledigt och kommer åter i januari. Fysioterapeuternas julgåva i år går till Läkare utan gränser. Önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

God hälsa är för alla!

I veckans uppmärksammades Internationella funktionshinderdagen, en global dag instiftad av FN för att lyfta fram rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Syftet är att påminna om att mänskliga rättigheter gäller alla och att visionen om ett samhälle för alla fortfarande kräver stora insatser. Funktionsrättsperspektivet behöver inkluderas i alla delar av samhället – från arbetsliv och utbildning till sjukvård och digital tillgänglighet. Men där är vi inte riktigt än och många möter fortfarande hinder som begränsar självbestämmande och möjlighet till delaktighet. Om detta, och lite till, pratar jag med Nicklas Mårtensson, ordförande i Funktionsrätt i senaste avsnittet av En podd i rörelse.

Att uppmärksamma funktionsrättsfrågor spelar roll för alla. Det gör att vi får en mer empatisk och inkluderande miljö. Regeringen har i veckan lyft frågan på olika sätt, bland annat genom att rikta satsningar till rörelsefrämjande organisationer som inte är en del av den organiserade idrotten eller friluftslivet. De har också riktat stöd till idrottsklubbar och fritidsbankerna med extra pengar i år för att kunna köpa in utrustning och hjälpmedel så att fler barn med funktionsnedsättning kan vara med. Bra där!
Socialstyrelsen har nyligen publicerat ett kunskapsstöd för att öka den fysiska aktiviteten bland personer med intellektuell funktionsnedsättning. Bland barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning är det bara 10 procent som når rekommendationerna om fysisk aktivitet. Här kan vi hjälpas åt att göra det bättre.

Fysioterapeuterna har i sitt arbete med levnadsvanor tagit fram kunskapsstöd för fysisk aktivitet och fysisk aktivitet på recept för barn och unga. Det finns nu tillgängligt för alla att ta del av på vår webbplats.

Låt oss uppmärksamma internationella funktionshinderdagen för att påminna oss om att god hälsa är för alla och för att vi behöver arbeta för att vi alla ska ha goda förutsättningar och möjligheter till hälsa, delaktighet och god livskvalitet. Ett samhälle för alla kräver arbete på alla nivåer.