Det behövs ett omtag i omställningen mot en god och nära vård

I höstas skrev Fysioterapeuterna tillsammans med andra professions- och patientorganisationer en debattartikel i Dagens Medicin om att Omställningen till nära vård behöver en omstart. I artikeln lyfte vi behovet av omfattande förändringar på olika nivåer, att alla hälso- och sjukvårdens medarbetare behöver involveras och engageras i arbetet med omställningen till nära vård, att satsningar behövs för hållbara arbetsvillkor och att teamet runt patienten behöver säkras och följas upp kopplat till vårdkvalitet. Vi lyfte också vikten av att uppföljning och utvärdering behöver göras med indikatorer som är relevanta för det som är omställningens kärna.

Denna vecka presenterade Myndigheten för vård- och omsorgsanalys sin slutrapport med en samlad bedömning och rekommendationer till regering, regioner och kommuner inför deras fortsatta arbete med god och nära vård. Och man kan väl lugnt säga att arbetet som utförts hittills inte får godkänt.

I rapporten konstateras fakta, men det finns också tankar om framtiden. Vårdanalys menar att det behövs en tydligare och mer utvecklad styrning som också bidrar med prioriteringar. De skriver att det behövs ökade satsningar på primärvården. Det är inte rimligt att lägga större och mer ansvar på primärvården utan att det också tillkommer satsningar i form av medel och människor. Flera regioner har ökat sin andel av budgeten till primärvården och det är bra, men inte tillräckligt.

Omställningen till nära vård kommer att ta tid. Det har vi varit medvetna om hela tiden. Men nu måste huvudmännen sätta fart och tillföra resurser. Arbetssätt, förhållningssätt och kunskap behöver fortsätta utvecklas.

För att omställningen ska lyckas är det centralt med en stärkt primärvård. Det behövs fast läkarkontakt, men det behövs också satsningar på övriga professioner inom primärvården. Och det behövs satsningar på välfungerande, personcentrerade team. I Dagens Medicin beskriver Linda Hunter och Ola Bergstrand hur det fungerar på deras vårdcentral.

Det är medarbetarna som är kärnan i det primärvården åstadkommer. Medarbetarna behöver en arbetsmiljö som fokuserar på kvalitet. Och de behöver goda möjligheter till fortbildning, för att kunna vara uppdaterade om de komplexa patientgrupper som idag har sin huvudsakliga hemvist i primärvården. Det behövs också ersättningssystem som ger frihet för verksamheter och som ger utrymme till utveckling.

Vi som fack- och professionsförbund tar vår ansvar för omställningen genom att lyfta de behov av utveckling som vi ser från vår horisont. Det är glädjande att man i rapporten beskriver en ökad samverkan mellan huvudmän – det behövs. Det är också glädjande att man ser ett ökat fokus på förebyggande och hälsofrämjande insatser och personcentrerad vård. Här kan vi fysioterapeuter bidra med vår särskilda kunskap för ett bättre resultat för varje patient och för folkhälsan.